Για να πετύχει ο ελληνικός καφές θέλει τέχνη και μεράκι! Για εμάς τους λάτρεις του είδους, η παρασκευή του θέλει χρόνο, θέλει συγκέντρωση, θέλει γκαζάκι υγραερίου με πολύ χαμηλή φωτιά για να αργοψηθεί και μία τεχνική που πρέπει να ακολουθείται ευλαβικά, βήμα-βήμα.
Τώρα που μένουμε σπίτι λοιπόν και δεν μπορούμε δυστυχώς να απολαύσουμε τον τέλειο ελληνικό καφέ από τα χέρια του καφετζή… μάστορα του είδους, τι καλύτερο από το να εξασκηθούμε στην τελειοποίηση της παρασκευής του; Η συγκεκριμένη τέχνη σίγουρα θα μας είναι απαραίτητη και στο μέλλον, όπου και αν βρισκόμαστε.
Ο ελληνικός καφές είναι άλλωστε ένας πολύτιμος σύντροφος, δίπλα μας κάθε στιγμή. Το πρωί τον χρειαζόμαστε για να μας ξυπνήσει, το βράδυ για να προλάβουμε το deadline στην εξεταστική, στις διακοπές για να μας συντροφεύει ενώ το βλέμμα μας ξεκουράζεται στο γαλάζιο της θάλασσας, στη συνάντηση με καλούς φίλους για να μας συνοδεύει σε ξεχωριστές στιγμές…
Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στην Ικαρία, ο ελληνικός καφές συμβάλλει στην καλή υγεία και τη διάσημη μακροζωία των κατοίκων του νησιού.
Οι μερακλήδες ξέρουν ότι ο σωστός ελληνικός καφές φτιάχνεται στο γκαζάκι και ότι ο ελληνικός καφές «στη μηχανή», απλά δεν υφίσταται.
Δεν πίνεις σωστά τον ελληνικό καφέ μόνο ρίχνοντας νερό, καφέ και ζάχαρη. Θέλει υπομονή η διαδικασία, πρέπει να ζεσταθεί σωστά το νερό, να φουσκώσει αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προλάβει να τραβηχτεί από τη φωτιά προτού βράσει. Η παρασκευή του, θέλει δηλαδή, το 100% της προσοχής μας. Δεν επιτρέπεται ούτε για ένα δευτερόλεπτο να τραβήξουμε το βλέμμα, πόσο μάλλον να χαζεύουμε στο κινητό μας ή να αφήσουμε την κουζίνα.
Είναι δεδομένο ότι έτσι ο καφές μας θα παραβράσει ή ακόμα και θα χυθεί. Αν συμβεί κάτι από αυτά, απλά τον πετάμε, δεν αξίζει ούτε καν να δοκιμάσουμε. Είπαμε, ο ελληνικός καφές είναι εμπειρία. Γι’ αυτό και προτιμάμε πάντα να τον ετοιμάζουμε στο γκαζάκι, ώστε και να ελέγχουμε τη φωτιά αλλά και να του δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει.
Ώρα να δούμε τη συνταγή του τέλειου ελληνικού καφέ:
- Βάζουμε στο μπρίκι την ποσότητα νερού που χωράει στην κούπα που πρόκειται να πιούμε τον καφέ μας και το τοποθετούμε στο υγραέριο σε χαμηλή φωτιά
- Όταν το νερό γίνει χλιαρό προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού καφέ (να είναι βουναλάκι) και ζάχαρη. Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πώς πίνουμε τον καφέ μας, ελαφρύ, μέτριο ή βαρύ
- Μόλις αυτό το μείγμα καφέ και ζάχαρης βουλιάξει μέσα στο νερό ανακατεύουμε προς 1 κατεύθυνση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε προτού βυθιστεί ο καφές
- Τραβάμε το κουτάλι, δεν πρέπει να βράσει κι αυτό μαζί με τον καφέ
- Όταν περιμετρικά του μπρικιού αρχίζει να φουσκώνει ένας κύκλος καταλαβαίνουμε ότι ο καφές μας είναι σχεδόν έτοιμος. Δεν αφήνουμε αυτόν τον κύκλο να κλείσει, τραβάμε το μπρίκι λίγο προτού ενωθεί.
- Αν σερβίρουμε τον καφέ από ψηλά δημιουργείται ένα λεπτό καϊμάκι ενώ αν τον σερβίρουμε από πιο χαμηλά έχουμε πιο πλούσιο καϊμάκι
Tip: Η βασική ένδειξη ότι ο ελληνικός έχει γίνει σωστά είναι το καϊμάκι. Αν βρίσκεται εκεί και μετά το σερβίρισμα, τότε ο καφές έχει ψηθεί σωστά. Καλή απόλαυση λοιπόν!
Εμείς στην GS Gas, είμαστε πάντα στη διάθεσή σου όταν χρειαστείς φιάλη υγραερίου για το σπίτι, στα τηλέφωνα 210 9423213, 693 8076169 και στο gsgas.gr.